Křižíkova: Hlavní tepna Karlína uspokojí všechny gastro nároky

Autor: LEXXUS NORTON

Karlín v posledních letech neuvěřitelně vyrostl a vyjmenovat všechny gastro podniky, které tady stojí za návštěvu, by vydalo pomalu na knihu. Seznamte se s těmi, které nabízí jedna z nejvíc cool ulic nejen v Praze, ale i ve světovém měřítku. Vítejte v ulici Křižíkova, která byla v roce 2021 zařazena magazínem Time Out mezi nejvíce cool ulice na světě.

Křižíkova: Hlavní tepna Karlína uspokojí všechny gastro nároky

Exteriér karlínského podniku Arthur´s Pub. Foto: Facebook podniku (se souhlasem Arthur´s Pub).

Karlín je plný špičkových restaurací všeho druhu, jsou tu skvělé pekárny, bistra, o kavárnách ani nemluvě. Najdete tu skvělou výběrovou kávu, sladkosti nebo i vinárnu, kde o dobrém víně vědí všechno. A to všechno jen na jediné ulici.

 Jak chutná Irsko

Český manželský pár si zamiloval Velkou Británii a zatoužil její chutě přiblížit i českému publiku. Proto v Karlíně loni vyrostl typický britský Arthur’s Pub. Čepuje se tu irské pivo Guinness, pije se tu skotská whisky a ochutnáte tu i tradiční britská jídla včetně těch svátečních. Menu je přitom inspirované převážně západním Irskem, kde se ve velkém jedí ryby, ústřice a jde o tamní mekku fine diningových restaurací. Dáte si tu ale i typické anglické snídaně. Moderní britský styl se pak odráží i ve velmi příjemném interiéru.

V podniku Arthur´s Pub na vás kromě irského piva Guiness a spousty dobrého jídla čeká také příjemný interiér, který umocní váš zážitek. Foto: Facebook podniku (se souhlasem Arthur´s Pub).

Zmrzlinové sendviče

Až budete mít chuť na sladké, ale nebudete přesně vědět, co byste si dali, stavte se v Parlor Café na parlorky. Jde o zmrzlinový sendvič, který si můžete poskládat přesně podle vaší chuti. Různé druhy zmrzliny se totiž vkládají mezi různé typy sušenek. Nejprve si tedy vyberete variantu cookie, přičemž každé může mít jinou příchuť. Pak přidáte zmrzlinu, kterou v Cafe Parlor berou od Créme de la Créme, a na závěr ještě topping. Když tedy nevíte, jestli byste si radši dali ovocný, čokoládový nebo třeba karamelový dezert, v parlorce si dáte vše najednou. Přičemž jako topping lze využít klidně i olivový olej nebo fíkové balsamico.

V hlavní roli avokádo

Věděli jste, že v Křižíkově ulici se nachází i první avokádová restaurace v Praze? Avokádo je perfektní potravinou, která skvěle zasytí, dobře chutná a ještě obsahuje spoustu prospěšných látek. A v gastronomii se dá používat na tolik různých způsobů. Přijďte se přesvědčit do restaurace Avocado Gang.

Avocado Gang, must-to-go místo pro milovníky super zdravého avokáda. Foto: Facebook podniku (se souhlasem Avocado Gang).

 Království vína

V jednoduchosti je krása, zvlášť když u toho můžete popíjet to nejlepší víno široko daleko. Zhruba tak by se dalo popsat prostředí vinného baru Veltlin, kde můžete ochutnat přírodní autentická vína. Že nevíte, které si vybrat? Nechte si poradit. Obsluha ví o vínech všechno, a se všemi vinaři, jejichž produkty nabízí, se navíc osobně zná. Nechat si poradit se tak vyplatí, i když se ve vínu vyznáte. Vyprávění obsluhy Veltlinu o příbězích jednotlivých vín vám perfektně dotvoří příjemný zážitek.

Interiér karlínského podniku Veltlin. Foto: web podniku (se souhlasem Veltlin).

Nejlepší kafe v Karlíně

V Karlíně sice není dlouho, ale EMA espresso bar už si v srdcích milovníků kávy našel své místo dávno - díky pobočce na Florenci nebo na Palmovce. Proto už nikoho nepřekvapí, že i EMA na Křižíkově nabízí tu nejlepší výběrovou kávu i skvělé pečivo. Přidanou hodnotou karlínské pobočky je moderní prostředí ve skandinávském stylu, který zdobí ještě murál navržený Lumírem Kajnarem na základě původních prací Václava Dlouhého, které vytvořil pro ČKD v 60. - 80. letech minulého století.

Nejlepší kafe na Křižíkově? Jednoznačně EMA espresso bar, ve kterém vás potěší i krásný interiér. Foto: web podniku (se souhlasem EMA espresso bar).

Zamilovali jste se do Křižíkovy ulice a chtěli byste mít její skvělé gastro podniky po ruce? Prozkoumejte naši nabídku nemovitostí k prodeji i pronájmu na Praze 8.